Ik ben Bianca Ranzijn en ik ben dyslectisch. Op zich kon ik mij met lezen en schrijven aardig redden in mijn dagelijks leven door allerlei ezelsbruggetjes en maniertjes. Okay, langzaam lezen en schrijven dat bleef altijd. Waar ik het meest problemen mee had was dat ik niet goed op woorden kom, niet goed kan formuleren wat ik in mijn hoofd voor me zie. Dat is in het werkend leven flink lastig als je niet aan je baas goed kan uitleggen welke oplossingen voor een probleem je hebt. En ook op sociaal gebied komen zinnen er soms anders uit dan ik altijd wilde. Een hele lange tijd heb ik mezelf hierom "sociaal contactgestoord" genoemd. En dat drukte enorm op mijn zelfvertrouwen. Dat trekt zelfs door in de kleinste aspecten van je dagelijks leven. Niet op een foto willen staan, geen make-up dragen enz.

 

In mijn werkend leven liep ik vaak vast met mijn dyslexie. De systemen waar bij sommige bedrijven mee gewerkt werd waren niet beeldend en te analogisch voor mij.  Toen ben ik nu echt eens gaan onderzoeken wat dyslexie nu eigenlijk is. Wat een openbaring om te ontdekken dat de werking van de 2 hersenhelften en het conceptueel denken de oorzaak van dyslexie zijn. Het lag niet aan mijzelf! Ik ben verder gaan verdiepen en onderzoeken wat dyslexie nu is. 

Uiteindelijk heb ik ook de opleiding "Neurodiversiteit, conceptueel denken en dyslexie" van Sjan Verhoeven van Dynamika gevolgd.

Ik heb nog grote voornemens wat dyslexie betreft. Mijn intentie is om nog verder te onderzoeken, ook door bijvoorbeeld  samenwerkingen te vormen met neurowetenschappers en verzekeraars. Een andere intentie is om dyslexie meer bespreekbaar te maken en de hele maatschappij te laten zien en beseffen dat neurodiverse mensen geweldige kwaliteiten hebben. En die kwaliteiten hebben wij hard nodig in de samenleving van nu. We hebben elkaar nodig, dyslecten en niet-dyslecten.

 

Ik weet wat de impact van dyslexie in jouw leven kan zijn. In deze maatschappij wat gericht is op taal, lezen en schrijven kun je hier namelijk flink op vastlopen. En ook als je niet vast loopt omdat je jezelf allerlei ezelsbruggetjes en maniertjes hebt aangeleerd, kan ik jou inzichten in jouw dyslexie geven. Want dyslexie heeft nog zo veel meer impact in andere aspecten van het dagelijks leven dan dat we ons nu beseffen. Ik wil jou de geruststelling meegeven dat dyslexie niet aan jou ligt. Dat je niet dom bent en juist op sommige vlakken zelfs meer intelligent bent dan anderen.